Sidor

2.2.2015

Vinkkejä ruokavalion noudattamiseen, food prep ja jotain siitä mitä fyysinen muutos vaatii :)

Hei :)

Törmääm usein siihen, että koetaan tietyn ruokavalion noudattaminen vaikeaksi, varsinkin jos pitää punnita raaka-aineet erikseen jokaisessa ateriassa mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että ruuan valmistamistapa pitää miettiä hieman uudestaan ja pitää ottaa omia eväitä mukaan jos ei syö kotona. Totuushan on se, että on vaikea syödä tietyn ruokavalion mukaan jos ei teee tietoisia päätöksiä ruuan suhteen ja jos on tarkka niin pitää myös valmistaa ruoka itse sekä ottaa eväitä mukaan. Tämä ei ole tarpeellista tavalliselle ihmiselle mutta jos kisaa, on dieetillä tai muuten noudattaa tarkka ruokavalio niin joutuu suunnittelemaan ruoka etukäteen omien menojen mukaan. Ajattelin kirjoittaa muutamia vinkkejä siitä, miten helpottaa ruuanlaitto kun punnitsee jokaisen annoksen raaka-aineet erikseen. Monelle asiat ovat itsestään selviä mutta aloittelijalle ei. Jokaiselle muodostuu kuitenkin ajan mukaan omat rutiinit ja tavat miten helpottaa aterioiden valmistaminen arjessa. 

Aloitetaan jääkaapistani. 





Jääkaappini on täynnä reajuustopurkkeja joiden päällä on maalarinteippi jossa lukee esim. 60g, 250g jne. Harrastan siis food preppiä, eli valmistan ruoka etukäteen.  Mulla on kaksi erilaisia päiviä, plussapäivä ja miinuspäivä. Joka toinen päivä on plussa ja joka toinen miinus. Tämä tarkoittaa sitä, että mulla on melkein tuplasti enemmän muistettavaa kuin tavallisella ruokavaliolla menevällä sen suhteen, mitä pitää syödä milloinkin :D No, valmistan pääaterioiden hiilarit (riisi, peruna, pasta ym) sekä lihat aina etukäteen useampi annos kerrallaan, laitan purkkiin ja lappu päälle. Esim jos johonkin annokseen tulee 50g riisiä niin keitän 200g riisiä, jaan kypsä paino neljään ja laitan purkkeihin. Sama koskee kanaa. Jos ohjeessa on 100g kanaa, paistan esim 800g kerralla ja jaan kypsä paino kahdeksaan. Jääkaappini on täynnä näitä purkkeja. Tämä voi tehdä myös vihannesten kanssa jos tekee esim. uunivihanneksia.













Jääkaapistani löytyy myös iso kattiala täynnä valmiiksi keitettyjä munia, muutama purkki rasvatonta raejuustoa, rahkaa, marjoja ja todella paljon tuoreita vihanneksia.





Tänään tein bataattia uunissa. Yksi annos on 250g, laitoin 1250g pilkottuna pellille, uuniin. Kun ruoka valmistui uunissa kirjoitin koulujuttuja koneella. Otin pelti pois uunista ja kun se oli jäähtynyt laitoin valmiiksi punnitut annokset purkkeihin ja jääkaappiin.









 Kun valmistan ruokaa, eli jos on ruoka-aika tai jos olen lähdössä jonnekin mihin tarvitsen eväitä mukaan, niin kaivan jääkaapista tarvittavat purkit ja vihanneksia, sekoitan kaikki isoon muovirasiaan tai lautaselle, lisään suola, öljy, mausteet. Aika menee pari minuuttia ja ateria on valmis! Jos haluan niin lämmitän esim. riisin ja jauhelihan mikrossa ja lisään vihannekset sen jälkeen.









Tämä on äärimmäisen helppoa!  En todellakaan koe että söisin samaa ruokaa joka päivä koska vaihtelen paljon raaka-aineita, valmistustapoja ja mausteita. En myös koe, että ruuanlaittoon menee paljon aikaa. Toki on joskus kivaa hifistellä mutta näin minä hoidan arkiruuat.

Moni miettii myös miten noudattaa ruokavalio kun ei ole kotona, varsinkin jos on poissa päivän tai useampi päivää. Onko silloin ok syödä ohi? No, harva on kotona koko ajan. Itse olen ajoittain paljon reissulla enkä ole vieläkään syönyt ohi ruokavalioni kuin tietoisesti ja etukäteen suunniteltuna. Ajattelin hieman kertoa miten itse hoidan ruokailu kun en ole kotona.

Jos olen osa päivästä muualla otan luonnollisesti eväät mukaan. Tämä koskee ihan kaikki menot. Työ, kahvit kaverin kanssa, salireissu, luento, häät ym. Jauheet laitan minigrip-pusseihin ja ateriat muovilaatikkoihin. Laukustani löytyy aina haarukka/lusikka. Lisäksi mukana on aina vesipullo. Ei jää ateriat syömättä. Ja kyllä, syön sitten mitä tahansa missä tahansa jos on ruoka-aika. Eli se, että on palaverissa, luennolla ym ei ole este. Toki yritän valita sellaiset ruuat jotka onnistuu syödä mahdollisimman hyvin siinä tilanteessa. Olen esim ollut paljon töissä oikeudessa ja ollut viikoittain oikeudenkäynnissä mukana. Myös silloin otin omat eväät mukaan, protskudrinkki ja jos oli pitkä päivä niin menin yksinkertaisesti tauolle ja syömään kunnon ruokaa.






Jos reissu kestää päivän tai pari niin otan omat eväät mukaan minigripeissä ja laatikoissa. Jos reissu kestää useampi päivä otan usein mukaan esim riisi, liha ja valkuaiset valmiiksi kypsennettynä ja pussitettuna. Kaurahiutaleet ym kuiva-aineet sitten minigripeissä. Paikalla ostan usein öljyä, rahkaa paikan ja vihanneksia ja sekoitan omat ateriat sitten paikan päällä. Tämä onnaa hyvin ilman ruuanlaittomahdollisuuksiakin. Jos ei ole jääkaappia otan mukaan sähköinen kylmälaukku. Lisäksi saa usein tilattu oman ruokavalion mukainen annos ravintolasta jos pyytää ;)






Pitkän reissun lisäravinne ja kuiva-ainekasa voi näyttä tältä:





Kun on oma vaaka mukana niin saa ruoka valmistettu myös junassa….






… tai hotellissa :)







Reissu ei siis ole este ruokavalion noudattamiseen!

Mentiin muuten Sinin kanssa eilen ruokaostoksille treenin jälkeen. Pölöjä kun ollaan niin homma lähti ihan käsistä jo vihannesosastolla. Bataatti oli tarjouksessa :D





Laitetaan vielä lopuksi motivaatiokuvasarja. Pikkasen on tullut kehitystä ekan kuvann 7/2012 jälkeen. Salaisuus tähän on yksinkertainen, kova työ, sitoutoutuminen tekemiseen, pitkäjänteisyys, kurinalaisuus, hyvä valmentaja ja usko omaan tekemiseen. 






Törmään joskus kateuteen. Onneksi harvoin, tai sanotaan näin että harvemmin se tulee mun korviin asti. No, en voi sanoa muuta kuin että voi voi :D Jostain minäkin olen aloittanut. Tarkemmin sanottuna tästä, kuva otettu 8/2010:






Kuten eräs ystäväni sanoi kun aloitin bodailun niin "mitään ei tule ilmaiseksi" viitaten kovaan fyysiseen kuntoon. Hän oli hyvin oikeassa. En ole kovassa kunnossa mutta olen päässyt hieman lähemmäksi omia tavoitteitani kuntoni suhteen. Se ei todellakaan ole tullut ilmaiseksi :) Vaan olen joka päivä tehnyt työtä sen eteen. Olen syönyt tarkasti se, mitä ruokavaliossani on, jopa heränyt öisin juomaan aminohappoja. Olen tehnyt 4-10 salitreeniä viikossa, aamuaerobisia ja hoitanut lihashuolto, koko ajan.  Tämä olen tehnyt myös jouluna ja muina pyhinä tai matkoilla. Olen myös poseranut ahkerasti liki kolme vuotta. Siis aloitin jo paljon ennen kisadieettiä. Lisäksi olen huolehtinut unesta ja levosta. Elämä on täynnä valintoja ja minä olen tehnyt nämä valminnat ajankäyttöni suhteen :) No, en koe että tämä on suuri uhraus tai että se olisi työlästä. Päinvastoin, pidän siitä ja teen sitä siksi että haluan tehdä sitä ja koska rakastan sitä. Pointtini oli se, että keho ei muutu hetkessä. Rasva saadaan palamaan melko nopeasti suhteesta siihan aikaan mikä lihasten hankkiminen vie. Kun haluaa muuttaa kehonsa pitää myös olla pitkäjänteinen ja ymmärtää sen, että se vie oma aikansa. Se vaatii tiettyjä muutoksia omassa tekemisessä. Ennen kaikkea se vaatii sitoutumista ja usko siihen mitä tekee. Mutta kuten valmentajani usein sanoo niin "Kova työ palkitaan, aina". Ettei totuus unohtuisi, nin olen myös tehnyt muita asioita kuten käynyt töissä, huolehtinut sosialisesta elämästä ja perheestäni, opiskellut jne. Elämä on myös muuta kuin treeniä :D



4 kommenttia:

  1. Oletko ollut treenaamassa kun salilla on tehty jutta ja puolen vuoden superdieetti ohjelmaa? :D yhessä kohdassa näkyi sinua muistuttava henkilö, keltasissa jumppapöksyissä. Mahdoitkohan olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä :D mun pylly vilautti kuulema telkkarissa eilen :)

      Poista
    2. Oikeen hyvä ja ajatuksia herättävä teksti. Sopii kuin nenä päähän henkilölle, joka rimpuilee omien syömisiensä kanssa! ;)

      Poista
    3. Kiva kuulla :D OIli tarkoitus potkia rimpuilijat pepulle hieman :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.