Sidor

19.2.2015

Ei tekosyitä osa 2

Nonniin!

Jatketaan sitten tämän päivitysssarjan kanssa, eli ei tekosyitä. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin niin päivityssarjan tarkoitus on tsempata myös muita vähentämään tekosyitä arjessa. Tekosyitä löytyy jokaiseen asiaan kuten myös tapoja saada asiat tehty. Tekosyyt liittyvät usein asioihin joita kokee raskaaksi tai epämielyttäväksi saada tehty jolloin helppo ratkaisu on keksiä tekosyy jonka avulla voi olla tekemättä kyseinen asia. Jokainen tietää ettei tekosyyt vie eteenpäin ja että usein paras ratkaisu on tehdä epämielyttäväksi koettu asia. Monille tekosyyt liittyvät liikuntaan ja syömiseen. Aina löytyy syy miksi on perusteltua syödä herkkuja tai jättää liikuntasuoritus väliin, kuullostaako tutulta ;)

Ei tekosyitä osa 1 löytyy täältä.

Ei tekosyitä osa 2

Edellinen kirjoitus koski tekosyitä liittyen liikkumiseen. Osa 2 koskee sitten ravintoa. Arkiruoka on usein helpompi pitää kasassa kuin esimerkiksi syöminen viikonloppuisin. Viikolla päivät koostuu tutuista rutiineista kuten työ, opiskelu, treeni jonka ympäri oma ruokarytmi on rakennettu. Viikonloppuisin jolloin päivä näyttää erilaiselta on monille paljon vaikeampaa pitää hyvä rytmi, puhumattakaan aterioiden sisällöstä. Viikonloput on monille myös herkuttelupäiviä. En kirjoitta siitä miten saadaan pidetty ruokapuoli kunnossa myös viikonloppuisin, en ainakaan nyt. Kirjoitan mieluummin siitä, miksi kannattaa syödä järkevästi ja pitää kiinni ruokarytmistä myös silloin kun on kipeä. 

Flunssa, mahatauti, vamma, kuukautiset, migreeni (migreenin osalta jouduin luopumaan kovan vastaväittelyn vuoksi ja siksi ettei mulla ole kokemusta varsinaisesta migreenistä vaan jäätävän kovasta päänsärystä ja muista kivuista. Palataan tähän jos joskun saan migreeniä :) Muista on kyllä melko paljon kokemusta) tai muu lepoon pakottava epämielyttävä olotila vaikeuttaa usein järkevä syöminen. Flunsassa ruoka ei oikein maistu mitään, ei ole nälkä, väsyttää ja kurkku saattaa olla niin kipeä että syöminen jopa sattuu. Näissä tilanteissa on helppoa sortua lohdutusruuan syömiseen, eli syödään herkkuja. Toinen yleinen tilanne on se, että jätetään syömättä. Tavallaan ymmärrän tämä käyttäytymismalli mutta toisaalta en ollenkaan ymmärrä sitä. 

Kun olen kipeä olen erityisen tarkka:

1. Ravinnosta
Silloin kun olen kipeä haluan päästä kuntoon mahdollisimman tehokkaasti. Haluan myös minimoida flunssan tuoma huono olo ja väsymys. Tästä syystä pidän aina kiinnii ruokavaliostani sekä ruokarytmistäni. Haluan auttaa kehoni kaikin tavoin parantua ja siksi annan sille ravintotiheä ruoka. Haluan myös minimoida flunssan tuoma huono olo ja siksi olen tarkka siitä, että pidän kiinni siitä ruokarytmistä mihin kehoni on tottunut. Kuullostaako järkevältä? Niin minustakin :) Tiedän, aina ruoka ei maistu kun on kipeä mutta syön silti. Keho tarvitsee ravintoa myös kipeänä.

Tässä esimerkkiä siitä mitä olen syönyt nyt kun olen ollut flunsassa


Tuoreita vihanneksia ja chilimunakasChili- ja inkiväärikanaa


Ravintorikas kanasalaatti

Munia tietenkin :D


2. Nesteiden saannista
Lapsena sain aina juoda keltaista Jaffaa kun olin kipeä. Syy tähän oli se, että äitini halusi pitää huolen siitä, että join riittävästi ja Jaffa oli keino saada lapsi juomaan kun vesi ei maistunut. No, nykyään en juo Jaffaa kun olen kipeä mutta pidän huolen siitä että juon riittävästi. Kipeänä juon erityisen paljon puhdasta vettä. Lisäksi juon usien sitruunavettä, itse tehty inkivääriteetä ja vaikka sokeritonta mehua. Vesi on hyvä tapa antaa bakteereille kyytiä ja puhdistaa kehoa.
3. Vitamiineistä
Syön melko paljon vitamiinilisä mutta flunsassa lisään aina c-vitamiiniannos sekä glutamiinin käyttöä. Myös maitohappovalmisteet, d-vitamiini, zinkki ja seleni vaikuttavat immuniteettiin. Itse käytän Vermanin ja Sporttimekan tuotteita. En käytä särkylääkkeitä tai Finrexiiniä koska haluan hoitaa tautia enkä oireita.4. Levosta
Lepään heti kun huoman olevani tulossa kipeäksi ja jos tauti iskee niin lepään tehokkaasti heti alkuun jotta saadaan minimoitu taudin kestoa sekä jälkitautien riskiä. Heti kun olo sallii niin menen ulos kävelemään ja liikkumaan. En nyt puhu lenkeistä vaan siitä, että käytän myös ns aktiivista lepoa heti kun se on mahdollista jotta saan nesteet sekä lima kiertoon. Tarkoitan nyt esim kevyttä ja rauhallista kävelyä korttelin ympäri alussa jonka jälkeen lenkin pituus ja teho voi nostaa olotilan mukaan. Tämä on mulle toimiva tapa palautua flunssasta :) Aina paras tapa toipua flunssasta ei ole täyslepo sängyssä vaan se, että pysyy aktiivisena jolloin lima kiertää eikä jää muhimaan ja kerämään bakteereita :) Toki järki mukana tässäkin!

Näin minä hoidan itseni jos flunssa iskee. En koe parantuvani syömällä miten sattuu, jättä syömättä tai herkuttelemalla. Annan mieluummin keholleni kaiken mitä se tarvitsee voidaaksen parantua. Päinvastoin, siitä tulee paha ja tuvonnut olo ja jäätävä morkkis :D

Ja hei, käykää ihmiset osallistumassa arvontaan :)!! Arvonnassa on:

yksi ilmainen ohjattu treeni a 60 min. Ohjaus tapahtuu Tampereella ja luvassa on kovaa kyytiä jokaisen lähtötasoa huomioon ottaen. 

-50% valinnaisesta valmennuspalvelusta. Kyllä :D yksi onnekas saa valita haluamansa valmennuspaketti puoleen hintaan :D Käykää kurkkamassa mitä on tarjolla valmennushinnastossa, jokaiselle löytyy varmasti sopiva setti :)

Arvontaan osallistuminen on hyvin helppoa :) Kommentoit vaan tänne alle tai laitat mulle s-postia deahenr@gmail.com miksi juuri sinä pitäisi saada kyseinen treeni/valmennus :) lisäksi saa myös kommentoida miksi uskot että juuri minä voin auttaa sua pääsemään sun tavoitteisiin. Tähän on mahdollista osallistua 28.2.2015 asti. Julistan voittajat sunnuntaina 1.3.2015.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.