Sidor

18.1.2013

Kysymyspostaus

Minulta on pyydetty jotain kysymys-vastaus-postauksia, enkä oikein tiedä mitä se tarkoittaa.... Minusta on luultavasti tullut vanha. Valaistakaa tätä sekopäätä mikä sellainen on :D!

Ajattelin pyhittää tämä postaus juuri kysymysten vastaamiseen/postaustoivomuksiin. Parempi kirjoittaa siitä päivitys jos muitakin sattuisi olemaan kiinnostuneita aiheesta + minusta tuntuu että kirjoitan todella tylsiä postauksia nykyään joten ainakin tulee hieman vaihtelua niihin ;) Minusta on kivaa saada kysymyksiä ja vastaan niihin todella mielellääni :D

1) Postaustoivomuksia: Olisi kiva lukea semmoinen postaus, missä kerrot siitä, kuinka paljon olet kehityksen myötä lisännyt painoja. Eli millaisilla painoilla aloitit esim. jalkaprässissä ja millaiset painot oli puolen vuoden treenaamisen jälkeen ja millaiset nyt?

Minulla oli alussa kova noususuhdanne painojen kanssa. Yritin kovasti nostaa paljon roinaa viime. Oma MAVE ennätys taisi olla 130 kg Jannen valvonnassa keväällä  2012, kun aloitin treenaamaan hiukan tavoitteellisesti salilla keväällä 2011 sain just ja just 40kg maasta. Jalkaprässissä aloitin 100 kg:lla ja oma ennätys taitaa olla noin 180 kg. 

Elokuussa 2012 uuden treeniohjelman myötä päätin että nyt pitää oppia käyttämään niitä lihaksia eikä ainoastaan liikuttamaan painoja. En pyri voimannostajaksi vaan kehonrakentajaksi joten minulla ei ole tarvetta tehdä painoennätyksiä. Tavoite omassa treenissä on aktivoida lihaskudosta mahdollisimman hyvin eli kohdentaa treeni juuri siihen treenattavaan lihakseen. Aloitin keskittymään lihastuntumaan, lihaspuristukseen, maksimaalisen venytykseen ja supistukseen painojen sijaan. Eihän lihas tietää paljonko painoa sinulla on prässissä ;) Oma tavoite oli oppia tekemään jokasiesta liikkeestä mahdollisimman raskas mahdollisimman pienillä painoilla. Aloitin siis pudottamaan painoja rajusti jokaisessa liikkeessä ja keskityin lihastuntumaa ja kovaan supistukseen+venytykseen. Kai Green taisi sano jossain You Tube videossa että kehonrakentajat venyttävät ja supistavat lihaksia painojen avulla, eli paino on ainoastaan apuväline.  Milos Sarcev taas sanoi että jokainen kehonrakentaja pitäisi osata mennä tyhjään huoneeseen ja tulla ulos täysin pumpissa. Voin todeta että kyllä treenipainot pienenevät kun tekniikka paranee. Ainakin minun tapauksessani.

Minun treenipainot vaihtelevat nykyään todella paljon riippuen miten suoritan liikettä. Viime viikonloppuna tein hauiskääntöjä pelkällä kepillä ja olin kuolemassa, normaalisti käytän kyllä tanko ;) Toinen hauska juttu on se, että olen käyttänyt samoja painoja ja jopa pienentänyt niitä kaikissa salkäliikkeissä koko syksyn+talven aikana mutta selkä on kasvanut reippaasti. Sillä ei todellakaan ole väliä miten suuria painoja liikutat, vaan se miten sinä niitä liikutat. 

2) Ja sitten kiinnostaisi sun treenipäiväkirja eli miten merkkaat treenit ja kuinka tarkaan? Kenties voisit laittaa kuvankin muistiinpanoistasi.

Merkkaan todella tarkkaan jokainen toisto jokaisessa treenissä ja käytän jopa post-it lappuja merkkaamassa mikä ohjelma on ollut ja voidaakseni seurata tietyn lihasryhmän treenejä paremmin. Suosittelen lämpimästi treenipäiväkirjan käyttö koska näin säästyy aikaa seuraavassa treenissä kun tiedät millä painolla aloitat :)



3) Ja jos nyt vielä saa toivoa, niin olisi kiva lukea kokeneelta treenaajalta semmoinen "ota nämä asiat huomioon"- postaus aloittelijoille. Eli parhaat vinkit ja käytännöt raakileille :) Kiitoksia, jos jaksat jotain noista toteuttaa :)

Tottakai saa toivoa :D Minun mielestäni on alussa todella tärkeä:

- opi tekniikat hyvin, TODELLA HYVIN
- keskity treenattavaan lihakseen, eli jos treenaat olkapäitä niin ajattele olkapäitä ja purista olkapäillä
- keskity lihastuntumaan eikä painohin
- teke mahdollisimman laaja liikerata
- kiinnitä huomiota omia tavoitteita tukevaan ravintoon (ruoka+lisäravinteet)
- LIHASHUOLTO (venyttelyä ja jos mahdollista myös hieronta)
- muista levätä
- treenaa monipuolisesti
- kuuntele kehoa, eli jos joku paikka sattuu niin selvität miksi se sattuu
- positiivinen asenne ja usko siihen että pystyy toteuttamaan omat tavoitteet kovalla ja fiksulla työllä, kova työ palkitaan aina :)

+ sen haluan lisätä tähän vielä, minä jos joku olen aloitelija tässä homassa ja tämä on vain minun näkemys asiasta nykyiseni tietomääräni mukaan ;) Eli en todellakaan ole kokenut teenaaja. Tavoite on oppia mahdollisimman paljon lisää lajista.

Toivottavasti sait jotain irti näistä vastauksista :D HYVIÄ REENEJÄ!!!


8 kommenttia:

 1. Tuo sun kepillä lihakset jumiin-juttu on kyllä jotenkin kahdehdittavaa. Pitäisitkö mulle joku viikonloppu treenauskoulun ja opettaisit tuon venytys-supistus-menetelmän mullekin :D Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen harjjoitellut habasupistusta kun hullu koska olen niin huono saamaa haba töihin... Aloitin syksyllä aamulenkeillä, hauiskääntöjä ilman painoja. Nykyään habavaihde on päällä koko ajan ja yllätin itseni tänään aamulla tekemässä hauiskääntöjä kun kävelin töihin... Onneksi oli pimeä ulkona ;)

   Poista
  2. Niin juu, TSEMIT sinnekin :D Nähdään huomenna Treella!

   Poista
  3. Täytynee munkin aloittaa tuo oheistoiminta aamulenkeillä..tosin näillä keleillä kun on pukeutunut michelin-ukoksi niin käsien liikuttelu on vähän vaikeaa :D

   Ei valitettavasti nähdä huomenna sillä jään Helsinkiin PT-päivään. Mutta hyviä posetreenejä ja salitreenejä!

   Poista
  4. No voihan harmi! Hyviä reenejä sinnekin! Olen jumittunut Tamperen pt-päiviin...

   Poista
  5. Olisin varmasti Tampereelle tullut, mutta illalla on kuskin hommia tiedossa niin näin tällä kertaa. Toivottavasti maaliskuun työvuorokuviot ovat suotuisat ja pääsen sekä PT-päivään että fitness-päivään :)

   Poista
 2. Kiitos tuhannesti tästä postauksesta ja siitä, että vastailit mun kysymyksiin :)

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.