Sidor

25.5.2013

Lepopäivä, päikkäreitä puistossa sekä urheilu- ja dopingoikeus


On hassua miten päivä ilman treeniä, töitä tai kouluhommia voi aiheuttaa päänvaivaa. On todella tyhjä olo kun kaikki oikeusnotaari-tutkintoon suoritettavat kurssit on hoidettu eikä ole mitään pakollista opiskeltavaa ennen kun pääsee maisteriopintojen kimppuun. Pari viikkoa ilman suorituspaineita ja olen jo tylsistynyt J Olen jopa alkanut lukemaan vanhoja kurssikirjoja, työn alla on prosessioikeuden tiilikivet… Asioita näkee ihan uusin silmin kun on ollut työelämässä jolloin näitä prosessuaalisia asioita sisäistää aivan eri tavalla ja näkee uudesta näkökulmasta. Näin minä ainakin yritän perustella sitä itselleni että viikonloppuna vapaaehtoisesti luen niitä kirjoja jotka aikaisemmin on väkisin yrittänyt päntätä. Huomaa miten paljon mielekkäämpä on lukea samoja kirjoja silloin kun ei ole pakko päästä jostain tentistä läpi vaan niitä lukee ihan omasta tahdosta. Lainasin myös uudestaan työkaverini Essi Kinnusen kirjoittama väitöskirja ”Dopingrikos urheilun ja rikosoikeuden leikkauspisteenä”, olen saanut päähäni opiskella urheiluoikeutta tänä kesänä. Ehkä se on minun juttuni? Ainakin pitää selvittää sitä, muuten ei voi tietää. Aiheesta on ilmeisesti kirjoitettu jonkin verran vaikka urheilun oikeudellistuminen on melko tuore ilmiö. Doping on osa-alue urheiluoikeudesta, jota oikeudellistuminen on koskettanut ehkä eniten. En ole ehtinyt lukea paljon vielä mutta olen jo tässä vaiheessa törmännyt muutamiin paljon ajatuksia herättäviin kirjoituksiin:

”antidopingtoiminnan mielekkyyttä kriittisesti tarkastelevat tutkijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että julkisuudessa ollaan taipuvaisia etsimään syytä dopingaineiden käytölle urheilijan henkilökohtaisen moraalin alueelta, vaikka ongelman voidaan osoittaa koskevan pikemminkin koko urheilujärjestelmää. Päätös kiellettyjen aineiden ja metodien käyttämisestä ei aina ole urheilijan oman vapaan tahdon tuottama. Kilpailun kiristyessä huippu-urheilijan ratkaisu käyttää dopingaineita ei ole yksiselitteinen eikä urheilijan moraalista rappiota osoittavaa, vaikka asia antidopingjärjestelmän taholta haluattaisiin ehkä mieluusti näin selittää. Urheilijan näkökulmasta dopingin käyttöä selittää urheilijan halu kilpailla, menestyä ja valmistautua kilpailuun parhaalla mahdollisella tavalla. Lähelle huipputasoa yltäneen urheilijan katsannossa kielletylle alueelle astuminen voi olla rationaalinen ja huippu-urheilun oman logiikan sanelema ratkaisu.”

Kinnunen on tässä ainakin omasta mielestäni asian ytimessä, dopingista on turhaa syyttää ainoastaan sitä käyttävät urheilijat koska asia ei ole niin yksiselitteinen vaan taustalla on myös muuta kuten lajin pelisäännöt ja paine menestyä, ainakin jos puhutaan huippu-urheilusta. Toki ei kilpailevat, salilla käyvät miehet jotka käyttävät anabolisia päästääkseen nopeasti kesäkuntoon on oma lukunsa. Ymmärtääkseni tämä on aika laajamittainen ilmiö.

Kinnunen kirjoittaa myös että ”puhtaat urheilijat ovat suuren yleisön silmissä hyviksiä, Luke Skywalkereita, kärähtäjät langenneita, pimeän puolen astuneita Darth Vadereita.”  Tämä osuu todella hyvin median luomiin kuviin esimerkiksi hiihto- ja pyöräilyskandaaleista. Itse en ole huomannut sama ilmiö fitness- ja bodylajeissa, en ainakaan samassa mittakaavassa kuten esimerkiksi edellä mainituissa lajeissa. Se voi toki johtua siitä että valtamedia ei ole samalla tavalla kiinnostunut fitness- ja bodylajeista kuten hiihdosta tai pyöräilystä, lajit ovat eri suurusluokissa ja niissä liikkuu hiukan eri suuruiset rahasummat. Voi myös olla että lääkkeiden käyttö kuuluu enemmän ”pelin henkiin” fitness- ja bodylajeissa ja se, että käyttää ns. Kiellettyjä aineita ei tekee sinusta Darth Vaderi.  Oli miten oli, niin tietonälkäni aiheesta urheilu, ravinto ja doping on pohjaton kuten myös siihen liittyvät juridiset näkökulmat. Tähän pitää ehkä lisätä sen, että olen kiinnostunut dopingista vain ja ainoastaan aiheena ja asiana jonka nykypäivänä liittyy moniin lajeihin. Se on asia mikä on olemassa ja josta urheilijana on hyvä olla tietoinen. Näin ainakin minun mielestäni :)

Palatakseni päivityksen alkuun, olen ollut vapaalla tänään, ei treeniä, ei töitä eikä kouluhommia. Kävin aamulenkillä Gymillä, sisällä vaikka ulkona on kesä. Syy tähän oli se, että tykkään rullata jalkoja ja selkä sekä venytellä hiukan aamuaerobisen yhteydessä ja sitä on hyvä tehdä Gymillä. Menin pienelle päikkärille aamupalan jälkeen, jos sitä voi kutsua päikkäriksi kun kello on 06.50… Noh, nukuin 1,5 tuntia ja olo oli kun kahden rekan alle jääneellä, aika hakatun oloinen. Loput päivästä meni mukavasti Puolalanpuistossa bikinissä nukkuen. Okej, tiskasin ja söin siinä välissä… mutta en ole tehnyt paljon muuta kun nukkunut tänään J vaikka takana on kunnon yöunet vain parilla ravintotankkauksella ;)
Nyt on taas tullut vaikka miten paljon tekstiä! Näin se sitten menee kun innostuu jostain :D Huomenna on etureisitreeni :D TÄDÄÄ!!!!! Ainakin olen levänyt siihen.

1 kommentti:

  1. Moro!

    Et varmaan arvaa, miten päädyin tänne sinun blogiisi? Olen siis parhaillani itsekin lukemassa tuota samaa Essi Kinnusen väitöskirjaa, mitä sinäkin (luit silloin 2013). Etsin Kinnusen muita kirjoituskia netistä ja yksi linkki johti tänne. Ko. kirja on sen verran mielenkiintoinen, että pistin kirjastoon jatkovarausilmoituksen ja nyt luen itsekin sitä toistamiseen :). Paljon uusia kysymyksiä on myös herännyt, varsinkin kuin maallikkona monet lainsäädännölliset asiakysymykset jäävät hieman epselviksi. Oma kantani antidopingiin ja/tai dopingrikos teemoihin ovat kuitenkin kriittiset, osittain koska kannatan liberaalimpaa näkökulmaa ja olen lukenut muutakin, kuin Adt:n ohjeistuksia, sen lisäksi, että lajitausta bodauksen parissa on melko pitkä.

    Katselin myös sinun kuviasi ja sivujasi tarkemmin: hyvä lihasmassa ja rakenne näyttää kuvien perusteella sinulla olevan. Uskon, että Bullin neuvoilla pääset vielä pitkälle, mikäli intoa riittää. Ylätaljakuva sivun ylälaidassa on myös erinomainen idealtaan ja selvästi henkii kehonrakennusuraan päin (!). Ps. Elämäntapasi näyttää myös aika mukavalta: treeniä ja opiskelua. Voin hyvin samaistua tähän, koska olen persoonaltani melko paljon introvertti, vaikka perheellinen olenkin. Hyvää jatkoa opiskelun ja treenin pariin!

    Terv. vanhempi bodyherra

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.