Sidor

16.5.2017

Onko liikkuvuutesi kunnossa?

Moikka :)
Liikkuvuus tuntuu olevan kuuma aihe tällä hetkellä. Monella on ongelmia liikkuvuuden kanssa. Tämä käy usein ilmi eri liikkeissä harjoittelun aikana. Lonkat ja nilkat ovat suurin murhegryyni varsinkin minun asiakkaiden kesken. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että ohjaan ja opastan paljon miten kuuluu kyykätä oikein. Helppo nyrkkisääntö on se että monipuolinen liike lisää liikkuvuutta. Helppoa eikö :)Mikko Säteri
Hyvä liikkuvuus on perusta kehon normaalille toiminnalle. Jos liikkuvuus on vajaa liikkeen laatuu kärsii ja esim loukkaantumisriski kasvaa. Hyvällä liikkuvuudella pystyy myös paremmin oppimaan hyvät suoritustekniikat mikä on perusedellytys kehitykselle. Huono liikkuvuus ja tekniikka näkyy usein  kömpelyytenä ja rajoittunutta liikkuvuutta yritetään kompensoida lisäämällä lihastoimintaa. Tällöin vammautu­misriski kasvaa.

Mikä liikkuvuus sitten tarkoittaa? Liikkuvuus tarkoittaa kehon nivelten liikelaajuutta. Se on yksilöllinen ominaisuus mikä pystyy kehittämään koko elämän aikana omien tarpeiden mukaan. Puhutaan aktiivisesta ja passiivisesta liikkuvudesta.

Aktiivinen liikkuvuus on se liikelaajuus, mikä saavutetaan omalla lihasvoimalla ilman apuvälineitä. Aktiivinen liikkuvuus kertoo erityisesti suorittajalihaksen voimatuottokyvystä suhteessa vastavaikuttajakudosten venyvyyteen. Passiivisella liikkuvuudella tarkoitetaan taas liikelaajuutta, mikä saavutetaan ulkopuolisen voiman avulla. Ulkopuolinen voima voi olla oma kehon paino, painovoima, jokin laite, teline, toinen henkilö tms.

Passiivinen liikkuvuus, eli se miten pitkälle nivel liikkuu passiivisesti ei ole tärkeintä urheilussa tai jokin liikkeen suhteen. Paljon kekeisempää on hallinta, eli miten hallitsee nivelen liikeradan. Tätä kutsutaan hallituksi liikkuvuudeksi. Parhaimmillaan passiivinen ja aktiivinen liikkuvuus ovat hyvin lähellä toisiaan.

Jos liikkuvuus on vajaa, liikettä  otetaan sieltä, mistä se helpoiten saadaan. Ongelmia syntyy jos jokin nivel kehossa ei liiku normaalisti, esimerkkinä lonkkanivelen ojennusvajaus. Tämä käy ilmi esimerkiksi kyykyssä. Lonkan ojennusvajautta kompensoidaan lähellä olevista nivelistä ja se nivelalue on lähes joka kerta alaselkä. Jokainen ymmärtää sen, että tämä aiheuttaa helposti ongelmia :) Ratkaisu tähän on säännöllinen liikkuvuusharjoittelu :)

Mitä sitten tarkoitetaan sännööllisellä liikkuvuusharjoittelulla? Siihen kuuluu monipuolinen alkuverryttely, loppuverryttely ja  liikkuvuus- ja lihastasapainoharjoitteita. Harvemmin näen ihmisiä tekemässä näitä salilla :) Tästä syystä olen ottanut tavaksi opastamaan näiden suhteen :) Alkaa varmaan olemaan tuttu näky salilla kun Dean valmennettavat ryömivät pitkin lattiaa tekemässä eri liikkuvuus- ja alkuverryttelyharjoitteita ennen ohjausta sekä tasapainoharjoitteita ohjauksen aikana :)

Onko sinulla jäänyt liikkuvuusharjoitteet tekemättä? Älä murehdi :) Liikkuvuus on ominaisuus, mitä pystyy kehittämään. Hyvään ja hallittuun liikkuvuuuteen kannattaa investoida. Alkupääomaa ei vaadita mutta hieman malttia ja viitseliäisyyttä kyllä. Palkinto on toimivampi kroppa, paremmat suoritusteknikat, parempi kehitys ja pienempi loukkaantumisriski :) Suosittelen lämpimästi! Monipuolista liikkuvuusharjoittelua sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.