Sidor

5.2.2017

Monipuolisuuden merkitys ohjelmoinnissa

Moro :)!
Ajattelin kirjoittaa hieman yksi lempiaiheistani, monipuolisuudesta. Olet varmasti kiinnittänyt huomiota siihen että suosin monipuolista liikuntaa ja ravintoa :) Toki jos on kilpaurheilja niin lajiharjoittelu on kaiken a ja o. Se ei kuitenkaan sulje pois monipuolinen ohjelmointi lajin puitteissa.

Olen omassa harjoittelussani sekä valmennettavien ohjelmoinnissa tarkka siitä että harjoittelu sisältää lihaskuntoharjoittelua, palauttavaa liikuntaa, peruskuntoa ja sykettävä  kohottavaa liikuntaa. Lisäksi huomioin että on liikkuvuutta, tukilihaksistoa, motoriikka ja taspainoa kehittäviä harjoitteita.

Uskon itse siihen, että lajissa kuin lajissa hyödytään monipuolisesta harjoittelusta. Urheilija saa enemmän irti lajitreeneistä ja voi treenata ehjänä kauemmin. Uskon myös siihen, että salipirkko ja bodarimies hyötyy siitä että tekee jonkun verran aerobista liikuntaa ja kiinnittää huomiota liikkuvuusahrjoitteisiin, palauttavaan liikuntaa ja tukilihaksia vahvistaviin harjoitteisiin. Kun peruskunto, liikkuvuss ja tukilihkaistso on kunnossa, pystyy treenaamaan kovemmin salilla ja palautuu paremmin. Lisäksi aineenvaihdunta pysyy hyvänä kun peruskunto on hyvä jolloin voi syödä enemmän, pysyy paremmassa kunnossa ja kyllä, kehittyy paremmin ;) Eikä tule se ongelma vastaan että jalat jaksaisi tehdä enemmän töitä tangon alla mutta pumppu ei kestä tai happi ei kulje. Toki pitää käyttää järki ja huomioida palautuminen. Lajiharjoittelu menee aina ensi sijassa ja oheisharjoittelu siinä sivulla.
Itse pyrin liikkumaan mahdollisimman monipuoliesti. Jokaiseen salitreeniin kuuluu alkuverryttely, keskivartaloa ja tukilihaksistoa aktivoivia liikkeitä sekä tietenkin avaavia liikkeitä. Salitreenin jälkeen hoidan loppuverryttely ja kevyt huolto. Treeniviikkoon kuuluu myös melko monipuolista aerobista ja huoltavaa liikuntaa sekä jonkun verran omaa kehopainoharjoittelua.

Monipuolinen harjoittelu on myös tuottanut tulosta. Tehtiin alkuviikolla eri kuntotestejä JAMK:n testaustiloissa. Testattiin aerobista kuntoa viidellä eri testillä ja kehonkoostumusta kahdella. Yllätyin itse tuloksista. Testattiin hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä ns. epäsuoralla happeenottokyvyn mittausmenetelmällä käyttäen Åstrandin kuormitusmallia. Testi suoritettiin polkupyöräergometrillä. VO2max oli testin perusteella 74 ja MET arvoni 21,2. Kuntotasoni sai arvosana 7,8 on skalalla 3-7. Eli ihan ok meni vaikka tein testi sukkasilla neljän kovan treenipäiväputkeen jälkeen ;)
Kehonkoostumusmittaukseen käytettiin Tanita MC 180MA laitetta ja ihonpoimumittausta. Itse en kovin paljon luota näihin. Jonkun tasoista suuntaa saa niistä mutta liian sokeasti ei kannata tuijota tuloksia. Tulos Tanitan perusteella oli lihasmassan osalta 55,6kg, rasvamassan osalta 11,3 kg. Luumassa  3kg. Perusaineenvaihdunta näytti olevan 1700. Pihdeillä saatiin yhteimsillit 19,7.

Mikä on sinun mielipiteesi monipuolisuuden merkityksestä harjoittelussa? Kannattaako treenata monipuolisesti vai riittääkö pelkkä lajitreeni tai esimerkiksi punttia bodereille lenkkiä juoksijoille?

Tässä vielä miniversio valmennus-/ohjaushinnastostani. Siitä tulee paljon kyselyjä. Jos hieman miettii valmennusta niin kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa itsestään sekä tavoitteistaan :) Valmennan sekä kuntoilijoita että tavoitteellisia kilpaurheiljioita :) dea@thundertrainingnutrition.comEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.