Sidor

5.4.2015

Päsiäiskuulumisia, enkat paukkuu, hieman asiaa dopinglainsäädännöstä, menettelystä liittotasolla sekä Urheilun oikeusturvalautakunnasta

Huomenta :)

Kello on 09.36 ja olen ehtinyt tehdä vaikka mitä :D Päivä alkoi sillä, että menin juoksemaan edes ja takaisin viereiseen mäkeen. Tuli kotiin, söin aamupala ja menin takaisin sänkyyn nukkumaan :D Ajattelin nyt tehdä uusi yritys heräämisen suhteen. Lisää kahvia naamaan kiitos!

Pääsiäinen on tähän asi mennyt hyvin. Se on ollut yhtä munarikas kuin muut päivät. Ruokavalio on siis edelleen sama :)



                                  



Pitkäperjentai oli täynnä ohjauksia. Eräs valmennettava kertoi olevansa 0,5 kg välitavoitestaan. Tammikuusta lähtien on lähtenyt 9kg ja nainen on eri näköinen joka kerta kun nähdään. Housut on mennyt uusiksi moneen otteeseen jo. Sain iloksen kuulla, että hänen miehensä on ollut sympatiadieetillä ja tueksi syönyt samoja ruokia koko ajan. Häneltä on lähtenyt 8kg. Se lämmitti kyllä sydämeni todella paljon kuulla tämä! Huikea pariskunta, yhteistulos -17kg kolmessa kuukaudessa! Oma dieetti unohtuu nopeasti kun saa seurata näin motivoituneita ja oikealla asenteella varustettuja henkilöitä :)!! Rok Rok!!

On se muuten ihmeellistä miten enkat vaan paukkuu omissa treeneissäni koko ajan. Minulla on pian hieman voimapainoitteisempi perusviikko pulkassa. Ohjelmassa on pelkästään kovia ja suoria sarjoja. Olen jokaisessa liikkeessä lisänyt painoja tai toistoja. Ihan jokaisessa. Taitaa palautuminen olla melko hyvällä tasolla. Eilen oli takareisi- ja pakarapäivä. Se on melko kaukana jostain peppujumpasta :D :D Hiki lentää, saatan pissata housuihin ja pelkään todellakin ennen treeniä. Mutta ei anneta sitä haitata :) Takapuoli sai hyvin osumaa eilen ja olen edelleen ihan koukussa reverse hackiin. Saan ihan mieletön tuntuma ja lihaspaine sillä liikkeellä. Eilen laitoin rohkeasti 140kg kelkkaan ja vedin 10-12 toiston sarjoja. Peppujumppa :D :D

Kirjoitin viime kerralla tekeväni lehtikaali"sipsejä". Ne oli sen verran hyviä, että ostin lisää lehtikaalia.




Marikan kehotuksesta, julkaisen taas hieman vanhoja poserauskuvia. Nämä ovat otettu kesällä 2012.









Seuraavat kuvat ovat otettuja tämän vuoden puolella.






                                       









Olen kirjoittanut siitä, että meillä alkaa yhteistyövalmennusprojekti FitFarmin kanssa. Meillä tarkoitan tiimini jossa valmennan, Thunder training & nutrition sekä tiimini jossa olen valmennettavana ja kisaan, FitFarm. Tämä projekti voi seurata liki realiajassa Fitblogissa. Tässä linkki minun blogiin: http://www.fitblog.fi/deahenrikson/. Käykää lukemassa ja saa lukea jatkossakin :)

Tänään on kuvauspäivä. Kuvataan Simon Järvisen kanssa studiokuvia Nokialla. Boom Boom!

Niin juu. Kirjoitin koulutukseni (Lapin urheiluopisto) puolesta 10 sivuinen essee aiheesta lihaskasvusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä kuten treeni, revinto sekä lepo. Lisäksi kirjoitin lääkkeistä, siihen kohdistuvasta dopinglainsäädännöstä, ADT:n menettelystä jne. Joku muistaa ehkä sen, että opiskelen myös oikeustiedettä. Teksti on kirjoitettu hyvin yleisellä tasolla mutta julkaisen dopingosuuden tässä. Harva urheilija on perehtynyt juridiseen puoleen. Tämä on vain pintaraapaisu aiheesta enkä tiedä onko kukaan muu paitsi minä kiinnostunut urheiluoikeudellisista kysymyksistä. Jos on, niin saa lukea. Teksti on siis ote isommasta kokonaisuudesta eikä teksti kokonaisuudessaan. Mikäli kiinnostusta löytyy, voin julkaista myös muita osia esseestä tai kirjoittaa muista aiheista. Teksti on kopsattu Wordista joten fontti on siksi eri ja myös tekstikoko. Koittaka kestää :)

5. Lääkkeiden käyttö
5.1. Lääkkeiden käytön juridinen puoli
5.1.1. Dopingrikos, rikoslaki 44 luku 6 §, 7 § sekä 8 §

Kysymyksessä mainittiin myös lääkeaineiden käyttöä lihaskasvussa. Suomessa voimassa olevan lainsäädännön mukaan dopingrikokseen syyllistyy se (Rikoslaki 44 luku 6 §) Joka laittomasti 1) valmistaa tai yrittää valmistaa dopingainetta, 2) tuo tai yrittää tuoda maahan dopingainetta tai 3) myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää dopingainetta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, dopingrikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Dopingrikoksesta tuomitaan myös se, joka pitää hallussaan dopingainetta todennäköisesti tarkoituksenaan levittää sitä laittomasti. Rikoslaki 44 luku 7 § määrittelee rajanveto tavallisen ja törkeään dopingrikoksen välillä ja 8 § tavallisen ja lievän dopingrikoksen välillä. Rangaistusasteikko on eri näissä. Suomessa ei kriminalisoida omaa käyttöä, mutta kuten 6 § lueteltiin, niin valmistaminen, maahantuonti sekä välittäminen tai sen yrittäminen on rangaistavaa sakolla tai vankeudella, riippuen törkeysasteesta. Kriminalisoitujen tekojen avainasemassa on välittäminen ja maahantuonti. Valmistaminen lienee melko harvinaista ainakin tilastollisesti.

5.1.2. ADT, WADA sekä Urheilun oikeusturvalautakunta

Lajiliittoon kuuluva ja järjestäytynyttä urheilua harrastava urheilija on asia erikseen ja sitä käsittelen seuraavaksi. Dopingin käyttö ja levittäminen on Suomessa kiellettyä urheilun sisäisten kansainvälisten ja kansallisten säännöstöjen mukaan. Kuten edellä mainittua, niin Suomessa ei ole lainsäädäntöä, jonka perusteella voitaisiin rangaista dopingin käytöstä. Suomen antidopingsäännöstö koskee järjestäytynyttä urheilua Suomessa. Siihen kuuluvat Suomessa rekisteröidyt lajiliitot ja muut yhteisöt, jotka säännöissään, tai ADT:n kanssa erikseen solmimillaan sopimuksilla ovat sitoutuneet noudattamaan Suomen antidopingsäännöstöä sekä näiden tahojen jäsenet ja kilpailutoimintaan osallistuvat urheilijat sekä heidän tukihenkilönsä. Säännöstön noudattamiseen sitoutunut urheilija voidaan testata missä ja milloin tahansa. Säännöstöihin sitoutuu esimerkiksi maksamalla kilpailulisenssi ja allekirjoittamalla IFBB ry:n kanssa ADT:n hyväksymän antidopingsopimuksen. Suomessa dopingtestejä urheilijoille tekevät ADT, WADA sekä kansainväliset lajiliitot. ADT noudattaa Suomessa testaustoiminnassaan WADA:n kansainvälistä testaus- ja tulkintastandardia. Kun urheilija on allekirjoittanut oman lajiliiton ja ADT:n hyväksymän sopimuksen, niin hän on ADT:n alainen, eli sitoutunut sääntöihin koskien kiellettyjä aineita. Dopingiin luokiteltavat aineet ovat lueteltuja m.m. ADT:n sivuilla. Jos urheilija antaa positiivisen dopingnäytteen ADT:n Valvontalautakunta käsittelee dopingrikkomuksen ja antaa suosituksen lajiliitolle seuraamuksesta. Lopullisen päätöksen seuraamuksesta tekee urheilijan lajiliitto, esimerkiksi IFBB. Rangaistusseuraamus voi olla kilpailukielto, kilpailutuloksen mitätöinti, urheilutapahtuman tulosten hylkääminen, kirjallinen varoitus sekä urheilutoimintakielto. Näiden pituus vaihtelee rikkomuksen törkeysasteesta.
Jos urheilija on tyytymätön rangaistukseen, on mahdollista valittaa päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan joka on 1991 perustettu urheilujärjestöistä riippumaton muutoksenhaluelin. Valittaja voi olla urheilija, muu luonnollinen henkilö tai yhteisö jonka oikeuteen tai etuun valituksen kohteena oleva asia vaikuttaa. Lautakunta voi käsitellä valitusasiana m.m. ADT:n vahvistaman Suomen antidopingsäännöstön perusteella tehdyn päätöksen. Lautakunta toimii toimivaltansa piirissä välimiesoikeutena, jos valittaja ja järjestö, jonka tekemää päätöstä valitus koskee, niin sopivat tai valittajana oleva urheilija sitä vaatii. 
5.1.3. Lääkkeiden käyttö urheilussa

Kysymys ei koskenut lääkkeiden käytön juridisia puolia vaan sitä, miten niitä voi käyttää lihaskasvuun. En ota kantaa moraalisiin kysymyksiin tai siihen, mitä mieltä itse ole lääkkeiden käytöstä urheilussa. Se on jokaisen oma valinta ja harvemmin asia on niin yksiselitteinen kilpaurheilussa, että voidaan syyttää vain ja ainoastaan urheilijaa tarkastelematta esimerkiksi lajin asettamat vaatimukset, lajin luonnetta (suuret treenimäärät, kova taso, palautumisen tehostaminen jne.) tai oman tason asettamia vaatimuksia (amatööri vs. ammattitaso). Lisäksi pitää ottaa huomioon se tosiseikka, ettei urheilija harvemmin ole yksin näiden päätösten kanssa, vaan ulkopuolisia paineita voi tulla myös joukkueesta, halusta menestyä, urheilijaan asetetutuista odotuksista, valmentajan odotuksista jne.). Toki on väärin, että lääkkeiden avulla voidaan saavuttaa parempia tuloksia. On kuitenkin muistettava se tosiasia, että pelkästään lääkkeiden käytöllä ei saada yhtään mitään tuloksia. Kehitys, lihaskasvu, tulokset ja pärjääminen kisoissa vaativat ensisijaisesti treeniä, oikeata ravintoa, lepoa sekä lihashuoltoa sekä luonnollisesti myös aikaa. Kun nämä asiat ovat viritetty optimaaliseen kuntoon niin voidaan saada lisähyötyä lääkkeistä. Lääkkeiden käytöstä saatavat hyödyt ovat minusta täysin verrattavissa lisäravinteisiin, pelkästään näiden avulla ei saavuteta mitään, mutta ne tuovat lisähyötyä silloin, kun kaikki muut asiat ovat kunnossa. Kukaan ei hyödy siitä, että moralisoidaan ja syytetään muita heidän valinnoistaan. Kuten jo todettu, niin, se on jokaisen oma valinta, ja mikä usein on tehty tietoisena riskeistä. Tämä ei tarkoita sitä, että olisin lääkkeiden käytön puolesta tai vastaan. Kuten jo todettu, en ota kantaa siihen asiaan, vaan tyydyn luettelemaan juridiset faktat.

Lääkkeitä voi käyttää eriin käyttötarkoituksiin. Hiihdossa käytetään eri lääkkeitä kuin kehonrakennuksessa. Lihaskasvun kannalta tärkeimmät lienevät: testosteroni, anaboiliset stereoidit, kasvuhormoni, insuliini, insuliinin kaltainen kasvutekijä. Rasvanpolttoon voidaan käyttää m.m. kilpirauhashormoneja, klenbuterolia, efedriinia, dinitrofenolia ja melanosyyttejä stimuloivaa hormonia. Tamoksifeenia käytetään estämään m.m. anabolisten stereoidien aiheuttamia estrogeenisiä haittoja, kuten rintojen liikakasvua ja veritulppia, istukkahormonia taas stereoidikuuriin aiheuttamaan hormonilaman ehkäisemiseen ja oman testosteronituotannon käynnistämiseen. Lisäksi voidaan käyttää eri diureetteja viimeistelyissä sekä painoluokkalajeissa. Tässä on muutamia esimerkkejä käytössä olevista aineista ja niiden käyttötarkoituksesta.
Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.